Att tänka på när du ska fakturera som konsult

Som frilansande konsult är det oerhört viktigt att man har koll faktureringen, vilket kan vara lättare sagt än gjort. Här har vi samlat fem tips som hjälper dig att effektivisera faktureringsprocessen och maximera debiteringsgraden!

    

Räkna ut ditt timpris

En av de vanligaste frågorna bland konsulter är ”hur mycket ska jag debitera per timme?”.

På denna fråga finns det tyvärr inget generellt svar. Som konsult är det nämligen viktigt att man balanserar konkurrenskraftiga priser med värdet av sin erfarenhet och kunskap. Likaså kan priset variera mellan olika branscher och regioner.

För att räkna ut hur mycket du ska debitera per timme, eller åtminstone få en fingervisning, kan du ställa dig själv följande frågor:

  • Vilken bruttolön vill jag kunna ta ut varje månad?
  • Vilka kostnader, utöver lön, har jag varje månad?
  • Hur många timmar kan jag fakturera varje månad?

Låt säga att du vill kunna ta ut en månadslön på 45 000 kr (brutto) och dina månatliga kostnader uppgår till 7 500 kr. Du har en hundraprocentig debiteringsgrad och fakturerar således 160 timmar varje månad.

Förenklat kan du då räkna ut timpriset på följande sätt:

Totala kostnader / antal fakturerbara timmar per månad = timpris

52 500 / 140 ≈ 328,13 kr per timme

För att få fram ett ännu konkretare timpris bör du däremot ta hänsyn till fler faktorer som skatt och arbetsgivaravgifter, vilka kan variera från år till år men även mellan olika kommuner. Likaså bör du vara medveten om att det är omöjligt att uppnå en hundraprocentig debiteringsgrad, då tid måste läggas på administration, försäljning och andra uppgifter som inte genererar några intäkter.

 

Använd ett tid- och projektverktyg

Arbetar du med flera parallella projekt under en månad kommer du snabbt märka hur svårt det blir att hålla koll på tiden. För att få bättre koll på hur du spenderar din tid, och minska risken för att några fakturerbara timmar tappas bort, kan du med fördel använda dig av ett digitalt tidrapporterings– och projekthanteringssystem.

Med hjälp av Blikks molnbaserade system kan du enkelt få full koll på dina projekt. Du kan exempelvis förse dina projekt med tidskalkyler och följa ekonomiska nyckeltal i realtid:

För att underlätta det dagliga arbetet kan du dessutom arbeta med uppgiftskort och överskådliga uppgiftstavlor som kan förses med start- och slutdatum, checklistor och etiketter:

Uppgiftshantering

Tidrapporteringen görs enkelt via mobil eller dator och kan göras på såväl projekt- som uppgiftsnivå, vilket medför att du får full koll på hur du spenderar din tid:

Enkel tidrapportering

Läs mer: Så ökade IT-konsulterna debiteringsgraden med 20%

 

Sammanställ korrekta underlag

Genom att vara noggrann med tidredovisningen går det snabbt och smidigt att sammanställa korrekta fakturaunderlag. Blikk kan dessutom integreras med marknadens ledande ekonomisystem, så att du enkelt kan skicka vidare underlaget för digital fakturering och bokföring:

Fakturaunderlag arbetsorder

 

Fakturera löpande

Ett vanligt misstag som många konsulter gör är att de väntar alldeles för länge med att skicka iväg sina fakturor till kund, exempelvis till slutet av innevarande eller nästkommande månad. Något som dels ökar risken för att timmar glöms bort att faktureras, men även försämrar kassaflödet. Se därför till att fakturera löpande!

Läs mer: Så minskar du betalningstiderna och ökar lönsamheten

 

Följ upp och utvärdera

Som frilansade konsult är det fullt naturligt att man vill maximera sin debiteringsgrad och sina intäkter. Genom att utvärdera hur du spenderar din tid kan du få värdefulla insikter som hjälper dig att lyckas med just detta.

Med Blikks analys- och rapportverktyg har du möjlighet utvärdera dina viktigaste nyckeltal på ett snabbt och smidigt sätt, vare sig du vill analysera arbetad tid, fakturerbara timmar eller debiteringsgraden:

Analysera fakturerbar tid och debiteringsgrader

 

Underlätta vardagen med Blikk

Blikk underlättar inte enbart faktureringen för dig som konsult, utan samlar även dina viktigaste funktioner i ett sömlöst flöde, från offert till projektplanering, tidrapportering och uppföljning. Boka en demo eller testa systemet gratis för att upptäcka hur Blikk kan minska administrationen och skapa tid för det som ligger dig varmast om hjärtat!

Upptäck fördelarna med Blikk!

Våra kunder har ordet

”Blikk är lätt att använda! Vi har en hel del medarbetare med begränsad teknikvana, men även för dem går det bra att tidrapportera via Blikks mobilapp.”

– Henrik Haltorp, InduMate Karlstad, användare av Blikk Pro

”Efter implementeringen av Blikk har vi kunnat minska ner på antalet program, vilket har lett till stora tid- och kostnadsbesparingar.”

– Helena Wackt, Diem Ekonomibyrå, användare av Blikk Byrå

"Att kunna arbeta i ett sömlöst flöde med offerter, tidrapportering och ekonomisk uppföljning underlättar verkligen för oss."

– Christophe Mourou, Integration Design, användare av Blikk Pro

”Med Blikk sparar vi massor av värdefull tid. Vårt förra affärssystem var alldeles för tungarbetat och tidskrävande.”

– Maria Mogensen, Rockstore Engineering, användare av Blikk Business

”Tack vare Blikks partnerportal kan vi dela dokument och viktiga handlingar med våra kunder på ett snabbt och smidigt sätt!”

– Nicklas Paulsson, Qrev, användare av Blikk Byrå

Relaterade artiklar

Återgå till arbete - normala rutiner

BLOGG

Fem saker att tänka på när du ska fakturera själv

Faktureringen är ett av de viktigaste momenten i ett företag. Här delar vi med oss av tips till dig som ska fakturera på egen hand!

Projektmetoder

BLOGG

Arbeta smartare med digitala checklistor

Upptäck hur digitala checklistor kan hjälpa dig att optimera arbetsflöden och prioritera dina uppgifter!

Jobba med projektplanering

BLOGG

Företagen om digitala fakturor: ”Sparar oss tid och pengar”

Här berättar tre företagsledare om hur de sparar tid och pengar genom att skicka ut digitala fakturor till sina kunder.