Ny undersökning: Digitalisering ger ökad lönsamhet

Kersti Bergström VD Blikk

Det lönar sig att digitalisera. Verksamheter med hög digitaliseringsgrad har bättre lönsamhet per anställd jämfört med företag som är mindre digitaliserade.
Det visar Vismas Digitaliseringsindex 2019 som nyligen presenterades.
– En sporre för företag som inte tagit steget ännu, säger Blikks vd Kersti Bergström.

Vismas undersökning mäter hur långt svenska företag och organisationer har kommit i sin digitalisering av de vanligaste ekonomiska processerna, på en skala 0 till 100.
Resultatet blev ett genomsnitt på 62,7 procent.

Attestflöden är mest digitaliserade, 87 procent. Sämre ligger det till med automatiskt uppdaterade nyckeltal, som endast 54 procent av företagen digitaliserat.
– Nyckeltal är viktiga för att mäta hur det egentligen går för företaget, men de kan också användas för att analysera, effektivisera och optimera verksamheten, säger Kersti Bergström, vd på Blikk.

Ser positiv trend

Här ser Kersti Bergström en tydlig positiv trend:
– Allt fler kunder vill se och analysera data i realtid. I Blikk kan du analysera er tidsredovisning, arbetsordrar och projekt mot nyckeltal och kpi:er – något som ger bättre koll på verksamheten och kan öka lönsamheten på sikt. Här finns vinster att göra för företag som inte tagit steget ännu och digitaliserat de här processerna.

I Blikk samlar företag sina viktigaste funktioner i ett molnbaserat affärssystem. Tidrapportering och projektplanering är centrala funktioner – därtill finns rapporter och ett BI-analysverktyg.
– Analysverktyget kommer vi att bygga ut under 2020, så att det även inkluderar intäkter och kostnader. Via Blikk får du idag stenkoll på tid, intäkter och utgifter via översikter och rapporter, men med analysverktyget kan du ta siffrorna ytterligare ett steg och göra mer djuplodade analyser.

Digitalisering kan öka lönsamheten

Visma har tittat på hur digitaliseringen hänger ihop med lönsamheten, och sett ett tydligt samband: Företag med ett digitaliseringsindex i spannet 50-75 har hela 353 700 kronor högre medianresultat per anställd än företag som ligger i spannet 0-25.

– Vismas mätning bekräftar det vi märker varje dag i vår kontakt med kunder som jobbar i Blikk. Med en effektiv digitalisering kan du öka lönsamheten. Du får koll på timmarna och lönsamheten i varje projekt, arbetsflöden blir strukturerade och smidiga och du tappar inga fakturerbara timmar.

Integrera olika system för en komplett affärslösning

I Blikk finns dessutom färdiga kopplingar till ekonomisystem som Visma eller Fortnox.
– Genom att koppla ihop försystem som Blikk med ekonomisystemet får företaget en heltäckande affärslösning, från projekt och tidrapportering till fakturering och redovisning. Integrationer som dessa kan avsevärt minska manuell hantering och spara värdefull tid.

Läs mer om funktionerna i Blikk

Om Vismas Digitaliseringsindex 2019

Vismas Digitaliseringsindex mäter graden av digitalisering och automatisering av ekonomiska och administrativa processer i både privat och offentlig sektor. Resultatet baseras på en digital undersökning genomförd juli-september 2019 där de svarande främst är beslutsfattare på företag med mer än 25 anställda. Totalt svarade 564 personer, i olika delar av Sverige. Respondenterna har själva fått uppge på en skala från noll till 100 procent hur långt de har kommit att digitalisera sju centrala ekonomiska och administrativa processer. Undersökningen genomfördes första gången 2016. Ladda ned hela rapporten här. 

Resultat:
Arbetsflöde, 87,1 %
Tidrapportering till lön, 82,1 %
Automatisk betalning på betalningsförslag, 65,7 %
Reseräkning till lön, 57,1 %
Utgående fakturor, 57,1 %
Automatiskt uppdaterade nyckeltal, 53,9 %
Inkommande fakturor, 51 %

Upptäck fördelarna med Blikk!

GUIDE

5 tips för att minska betalningstiderna och öka lönsamheten

Här delar vi med oss av en handfull tips som hjälper dig att minska betalningstiderna och öka lönsamheten!

BLOGG

Lärdomar från Svenskarna och Internet 2021

Svenskarnas digitala liv är numera lika vardagligt som deras verkliga liv, visar den senaste upplagan av Svenskarna och internet.

BLOGG

9 tips för att hitta nya kunder till din redovisningsbyrå

Tack vare dagens digitala kanaler finns det fler möjligheter än någonsin tidigare att attrahera nya kunder till din byrå.

Några av våra supernöjda Blikk-kunder

JDG revision
Rockstore Engineering
Elite Accounting
Mero Rekrytering