6 fördelar med resursplanering

resursplanering

En bra resursplanering ger ditt företag större intäkter och mer välmående medarbetare. Här är alla anledningar du behöver för att övertyga organisationen att satsa mer på planeringen.

 

1. Den som resursplanerar tar bättre beslut

Om du har en ledande position och vill fatta beslut som leder företaget framåt behöver du full koll på tillgängliga resurser, kompetenser och lönsamhet i prjojekten. Du vet då till exempel om ditt team har kapacitet för ett nytt projekt, eller om projektet ens är värt att utföra baserat på utfallet av tidigare liknande erfarenheter.

Resursplaneringen gör det även lättare att planera framtida rekryteringar genom att utvärdera tidigare projekt på individnivå och se vilken typ av roller som är mest lönsamma och kanske konstant överbelagda.

>> Så slipper Structur stress vid arbetstoppar med digital reursplanering

 

2. Medarbetarna får tydliga roller och mår bra

Ur ovisshet föds många negativa känslor som osäkerhet, oro och dålig självkänsla. En del personer trivs bäst när varje dag är ett blankt blad, men betydligt mer vanligt är att man som anställd vill ha en tydlig planering och veta vad som förväntas. En bra planering säkerställer att rätt personer gör rätt saker med rätt förutsättningar.

Resursplaneringen motverkar även att medarbetarna blir sjuka. 14 procent av alla sjukskrivningar i Sverige orsakas av stress, så här finns stora värden att vinna.

 

3. Lönsamheten ökar med god resursplanering

Oavsett om ditt företag erbjuder fasta priser för tjänster eller debiterar projekttiden löpande så ökar en bra resursplanering chansen att utföra arbetet på ett effektivt sätt. Det finns stora möjligheter att öka debiteringsgraderna överlag inom ett bolag genom att omfördela resurser samt identifiera luckor.

Ett företag med 25 konsulter kan exempelvis genom smart resursplanering öka andelen fakturerbara timmar med 5 procent överlag och på det sättet fakturera 200 timmar mer i månaden. Med ett timpris på 1000 kr kan faktureringen alltså öka med 200 000 kronor per månad.

>> Läs om webbkonsulterna Vallagruppen som ökade debiteringsgraden med 20 procent

 

4. Var förberedd för det oförutsedda

”Om du misslyckas med att förbereda dig, förbereder du dig för att misslyckas”, sa Benjamin Franklin en gång. Även om du gör planer så kommer de nästan helt säkert att ändras, men en bra grund ger dig större möjligheter att snabbt anpassa organisationen efter nya förutsättningar. En bra resursplan ska gärna innehålla en viss mängd luft för ad hoc-uppgifter och ”snabba puckar”.

Blikk resursplanerineg

5. Analysera resursplaneringen och få rätt insikter

Med ett digitalt och molnbaserat system som Blikk kan du enkelt komma åt tidigare projekt och återanvända planering samt dra insikter därifrån. När du hittar ett (framgångsrikt!) avslutat projekt som liknar det du har framför dig så kan du som projektledare eller arbetsledare använda det som underlag till nästa projekt. Där ser du även vilka medarbetare som har rätt erfarenheter vilket minskar uppstartstiden ytterligare.

Genom att arbeta på det sättet, med ständiga förbättringar, får du över tid en effektiv resursplanering. Fördelen med att göra resursplaneringen i ett system som Blikk, jämfört med exempelvis Excel är även den tydliga kopplingen med tidrapporteringen. Du kan i realtid följa vad som är tidrapporterat och hur ett projekt går, till exempel genom att jämföra planerad kontra rapporterad tid per projekt.

>> Så lyckas du med projektuppföljningen

 

6. Du gör ett bättre jobb och får nöjdare kunder

I det långsiktiga säljarbetet gäller det att inte lova för mycket, ett illa utfört uppdrag kommer inte leda till fler affärer. Därför är det mycket viktigt att säljare och projektledare vet när de kan ta sig an nya projekt och när det inte finns tid att leverera. Med en bra resursplanering kan säljarna och projektledarna snabbt få en ögonblicksbild av vilka resurser som finns tillgängliga och ta beslut därefter. Kunderna får då en säkrare leverans, saker blir gjorda i tid och håller rätt kvalitet.

>> 7 tips för en lyckad kvalitetssäkring av dina projekt

 

Upptäck fördelarna med Blikk!

Relaterade artiklar

Jobba med projektplanering

BLOGG

Sex nycklar som gör en bra arbetsplats 2021

Här tittar vi närmare på vad som krävs för att bli en av Europas bästa arbetsplatser 2021, enligt Great Place to Work.

Projektmetoder

BLOGG

Nackdelar med projekt- och resursplanering i Excel

Här berättar tre företagsledare om varför de övergett Excel-bladen och börjat sköta projekt- och resursplaneringen i Blikk.

Webbinarier

BLOGG

Fem tips för minskad stress på arbetsplatsen

Här delar vi med oss av en handfull tips som kan hjälpa chefer och ledare att minska stressen bland sina medarbetare!

Några av våra supernöjda Blikk-kunder

JDG revision
structor
JDG revision
Elite Accounting
Mero Rekrytering