Bekämpa tidstjuvar och skapa tid för viktigare uppgifter

Varje dag försvinner värdefull arbetstid till jobbets osynliga fiender – tidstjuvarna. Här berättar vi hur du kan undvika några av de vanligaste tidstjuvarna och istället skapa tid för mer värdeskapande uppgifter!

 

Vanliga tidstjuvar på jobbet – och hur du slipper dem

De flesta av oss stöter dagligen på tidstjuvar som sinkar produktiviteten och stjäl tid från arbetet. Med dessa tips kan du ta tillbaka kontrollen och undvika några av de vanligaste tjuvarna:

 

Ineffektiva möten

Onödiga och ineffektiva möten är en av de största tidstjuvarna inom näringslivet. I snitt ägnar personer i ledande ställning 3,6 timmar åt onödiga möten medan de stjäl 2,8 timmar i veckan från övriga arbetstagare inom kunskapsbaserade yrken, enligt en undersökning.

För att ta itu med denna utmaning gäller det att etablera en effektivare möteskultur inom företaget, vilket kan vara enklare sagt än gjort. Spana in våra bästa tips för att hålla effektiva möten och du kommer att få många verktyg som hjälper dig att förändra möteskulturen på just ditt företag.

 

Bristande planering

Att inte ha tydliga mål, planer och prioriteringar kan lätt leda till att arbetstiden går åt till att ”släcka bränder” istället för det som är mest betydelsefullt. För att slippa denna problematik bör du prioritera dina arbetsuppgifter, vilket enklast görs med ett projekt– och uppgiftsverktyg.

Med hjälp av Blikks uppgiftstavlor kan du enkelt bryta ner dina projekt i mindre deluppgifter. Tavlorna kan anpassas med egna kolumner för att återspegla ditt arbetsflöde och du har även möjlighet att jobba med start- och slutdatum, checklistor och etiketter för att få en bättre överblick av vad som ska göras när.

Uppgiftstavlor som bygger på Kanban-metoden

Arbetar du i flera parallella projekt kan det finnas uppgifter som är kopplade till många olika uppgiftstavlor. För att få en tydlig överblick av dessa navigerar du till Mina uppgifter och kan då se vad du ska göra den kommande arbetsveckan.

Du kan dessutom använda vår mobilapp för att få en tydlig överblick av dina uppgifter och status på dessa när du är på språng.

 

Bristande kommunikation

Missförstånd, otydlighet och ineffektiv kommunikation mellan kollegor kan resultera i tidsförluster och försenade projekt. För att undvika detta kan du med fördel arbeta med att stärka samarbetet på din arbetsplats samt implementera ett verktyg som främjar teamwork.

Blikks uppgiftstavlor underlättar inte enbart den personliga planeringen utan underlättar även samarbetet med dina kollegor. Bjud in dina medarbetare och fördela uppgifterna mellan er för att undvika missförstånd kring arbetsfördelningen. Kommentarsfältet gör det dessutom enkelt att kommunicera med varandra.

Samarbeta med kollegor i uppgifter

 

Ständiga avbrott

Frekventa avbrott från kollegor, telefoner och mejl är ett utbrett problem på de flesta arbetsplatser. Studier från ledande universitet visar att anställda i genomsnitt blir avbrutna var elfte minut och att det tar mer än tjugo minuter att återfå fokus på sina arbetsuppgifter.

För att undvika detta kan det vara en bra idé att sätta upp riktlinjer för hur du hanterar din e-post och telefon. Det kan exempelvis handla om att planera in när mejlen ska kollas igenom samt ha en specifik telefontid då du är tillgänglig.

 

Manuella processer

55 minuter. Så lång tid kan det ta för ett företag att hantera ett enda utlägg. Lägg därtill manuella processer för tidrapportering, resursplanering, faktura- och lönehantering som de flesta företag brottas med, och du har flera timmar som försvinner på onödig administration varje vecka.

Lösningen? Digitalisering.

Blikk gör det möjligt att samla företagets viktigaste funktioner i ett digitalt affärsflöde. Genom att arbeta i ett sömlöst flöde, från sälj till projekthantering, resursplanering, fakturering, lönehantering och uppföljning, minskar du administrationen och skapar tid för viktigare uppgifter.

– Sedan vi började använda Blikk lägger vi mellan två och tre timmar mindre på administration varje vecka med en kostnadsbesparing på ungefär 80 000 kronor, berättar Joseph Dickenson, vd på App Shack.

Läs mer om hur prisade App Shack växlade upp med Blikk.

 

Oorganiserad arbetsmiljö

En rörig arbetsmiljö kan göra det svårt att hitta rätt information och dokument. Se därför till att kontinuerligt städa din fysiska arbetsplats likväl som mappar och filer på din dator.

 

Bekämpa tidstjuvar med Blikk

Genom att samla företagets viktigaste funktioner i Blikks sömlösa flöde kan du enkelt eliminera tidstjuvarna i din vardag. Boka en demo eller testa Blikk gratis för att upptäcka hur du kan skapa tid för det som ligger dig varmast om hjärtat!

Upptäck fördelarna med Blikk!

Våra kunder har ordet

”Blikk är lätt att använda! Vi har en hel del medarbetare med begränsad teknikvana, men även för dem går det bra att tidrapportera via Blikks mobilapp.”

– Henrik Haltorp, InduMate Karlstad, användare av Blikk Pro

”Efter implementeringen av Blikk har vi kunnat minska ner på antalet program, vilket har lett till stora tid- och kostnadsbesparingar.”

– Helena Wackt, Diem Ekonomibyrå, användare av Blikk Byrå

"Att kunna arbeta i ett sömlöst flöde med offerter, tidrapportering och ekonomisk uppföljning underlättar verkligen för oss."

– Christophe Mourou, Integration Design, användare av Blikk Pro

”Med Blikk sparar vi massor av värdefull tid. Vårt förra affärssystem var alldeles för tungarbetat och tidskrävande.”

– Maria Mogensen, Rockstore Engineering, användare av Blikk Business

”Tack vare Blikks partnerportal kan vi dela dokument och viktiga handlingar med våra kunder på ett snabbt och smidigt sätt!”

– Nicklas Paulsson, Qrev, användare av Blikk Byrå

Relaterade artiklar

Jobba med projektplanering

BLOGG

Så lyckas du med konsten att delegera arbetsuppgifter

Här delar vi med oss av tips som hjälper dig att bemästra delegeringen och skapa tid för de viktigaste uppgifterna.

Projektmetoder

BLOGG

Trender som formar framtidens arbetssätt

I en värld som präglas av snabb teknologisk utveckling är det viktigt att undersöka hur framtida arbetssätt tar form.

Återgå till arbete - normala rutiner

BLOGG

Ta kontroll över din tid med en prioriteringsmatris

Hur ska man egentligen prioritera när allt känns viktigt? Upptäck hur du kan ta kontrollen med en enkel matris.