Drömmer du om att starta ett eget företag? Då kan en enskild firma vara rätt bolagsform för dig. Här berättar vi mer om hur du går tillväga för att registrera och komma igång med din firma!
En populär företagsform
När du ska förverkliga drömmen om ett eget företag finns det flertalet bolagsformer att välja mellan, däribland aktiebolag, handels- och kommanditbolag samt enskild firma. Vilken utav dem som du ska välja beror på dina förutsättningar och ambitioner.
Varje år startas tiotusentals företag i Sverige och nästan hälften av dem är enskilda firmor, vilket gör det till näst populäraste företagsformen efter aktiebolag.
Fördelar med enskild firma
Att nästan hälften av alla nystartade företag drivs som enskilda näringsverksamheter är såklart ingen slump. Här har vi samlat några av de främsta fördelarna med denna bolagsform:
Enkelt att starta och driva
En stor anledning till att många väljer denna företagsform är att det är en av enklaste att starta och driva. I jämförelse med andra bolagsformer krävs det inte lika mycket administrativt arbete eller formella procedurer för att etablera en enskild firma.
Mindre kostnader
Något annat som gör denna företagsform attraktiv är att den inte kostar någonting att registrera och starta, till skillnad från exempelvis aktiebolag som kräver minst 25 000 kronor i aktiekapital.
Snabbt beslutsfattande
Precis som namnet antyder drivs en enskild näringsverksamhet endast av en person, vilket innebär att man har större frihet att fatta beslut och styra verksamheten utan att behöva fatta beslut i en styrelse.
Du bör däremot vara medveten om att enskilda näringsidkare är personligt ansvariga för företagets skulder och eventuella förluster. Det innebär att din personliga ekonomi kan påverkas om verksamheten skulle hamna på obestånd.
Mindre regleringar
I många fall är det färre regler och formella krav som gäller för enskild firmor i jämförelse med andra företagsformer. Som exempel kan man avsluta den löpande bokföringen med ett förenklat årsbokslut.
Starta enskild firma steg-för-steg
För att registrera och komma igång med din firma gör du på följande sätt:
Ansök om F/FA-skatt
Det allra första du bör göra är att skicka in en ansökan om att bli godkänd för F- eller FA-skatt, vilket enkelt kan göras online på verksamt.se.
Om du ska arbeta heltid med din enskilda firma ansöker du om F-skatt, men om du startar den vid sidan om din anställning, eller tror att du kommer ha en anställning under tiden, ansöker du om FA-skatt.
Att skicka in ansökan är helt kostnadsfritt.
Gör en momsregistrering
Utöver ansökan om företagsskatt måste du även registrera dig för moms, vilket görs via samma e-tjänst. I samband med detta erhåller firman ett momsregistreringsnummer som ska anges på samtliga fakturor och kvitton som du utfärdar.
Registrera företagsnamn
Normalt sett utgör ditt personliga namn även namnet på din firma. Du har däremot möjlighet att registrera och skydda ett unikt företagsnamn hos Bolagsverket, antingen direkt eller i ett senare skede. Om du väljer att registrera ett namn skyddas det i länet där firman är registrerad, vilket kostar cirka 1 200 kronor. Vill du skydda det i fler län kostar det mer.
Läs mer: 7 tips för att välja ett bra företagsnamn
Öppna ett bankkonto
När du har ansökt och blivit godkänd för företagsskatt och moms är din enskilda firma registrerad. För att underlätta bokföringen och den dagliga driften av verksamheten kan det vara en god idé att öppna ett separat bankkonto där du hanterar företagets pengar.
Från enskild firma till aktiebolag
Många som startar en enskild näringsverksamhet väljer att ombilda den till ett aktiebolag i takt med att tillväxten och omsättningen tilltar. Genom att göra detta byte blir det exempelvis enklare att anställa personal samtidigt som det kan medföra ekonomiska fördelar.
Innan du kan avregistrera din enskilda firma och föra över tillgångarna till ett AB måste du upprätta ett sista bokslut.
Spana in vår guide där vi berättar mer om hur du startar ett aktiebolag steg-för-steg.
Underlätta företagandet med Blikk
Trots att det är förhållandevis enkelt att starta en enskild firma krävs det en hel del för att hålla koll på den dagliga verksamheten. Med hjälp av Blikks smarta affärssystem kan du minska administrationen och skapa tid för det som ligger dig varmast om hjärtat.
Systemet ger dig full koll på offerter, projektplanering, tidrapportering, kvitton, uppföljning, faktura– och löneunderlag. Boka en demo eller testa Blikk gratis i 14 dagar.
Upptäck hur Blikk kan skapa tid för dig
Våra kunder har ordet
Relaterade artiklar
BLOGG
Att tänka på när du ska fakturera som konsult
Här hittar du konkreta tips som hjälper dig att effektivisera faktureringen och maximera debiteringsgraden för din konsult verksamhet.
BLOGG
Så fick teknikkonsulterna full koll på administrationen
Med hjälp av affärssystemet Blikk fick konsultbolaget Stål Engineering full koll på tid, projekt, faktura- och löneunderlag.
BLOGG
Digital signering hjälper företag att spara tid och pengar
Här berättar några Blikk-användare om vilka fördelar de upplever med digital signering av dokument.