Rekordmånga nya företag 2020 – här är de hetaste startup-branscherna

start-up

Nyföretagandet blomstrade under 2020. Trots pandemin startades rekordmånga nya företag i Sverige. Vi har tagit fram listan på de mest expansiva startup-branscherna.

Förra året startade 73 500 nya företag i Sverige, en ökning med 14 procent jämfört med 2019. Enligt Bolagsverkets statistik – som sträcker sig bakåt till 1984 – har aldrig så många företag nyregistrerats under ett enskilt år. Dessutom startade svenskarna drygt 35 000 enskilda firmor.

– Det är en fantastisk ökning, säger Kersti Bergström, vd för Blikk. Drömmen om att driva eget är stark bland svenskarna. Att många blivit uppsagda eller korttidspermitterade under pandemin kan ha bidragit, kanske fick man tid att tänka igenom sin jobbsituation och ta tag i sin idé – eller fick nya idéer av krisen.

Många startups i detaljhandeln

Över 10 000 av de nya företagen verkar inom detaljhandeln – en av de branscher där antalet startups ökat mest. Generellt växte e-handeln stort 2020 vilket gynnat svenskar med innovativa idéer till nya webbshoppar. Nystartade företag inom järn- och bygghandeln, sport och fritid samt heminredning hade goda chanser att lyckas. Att vi fixade mer hemma och ägnade oss mer åt friluftsliv innebar att vi shoppade mer i dessa segment, rapporterade SVT i augusti. Samtidigt köpte vi betydligt mindre skor och kläder.

Offensiva nya byggföretag

I bygg- och anläggningsbranschen ökade antalet startups med hela 17 procent. Samtidigt ser branschen en generell nedgång. Sju av tio byggföretag upplever uppskjutna byggstarter och över hälften har en minskad orderingång i coronakrisens spår, enligt en enkät från Byggföretagen i höstas.

IT och ekonomi

Flest nya företag – 13 560 – startades inom teknik, ekonomi, juridik och vetenskap. Analysföretaget Bisnode rapporterade om en ökning av IT-konsulter bland startups förra våren då företag ställde om till distansjobb som snabbt krävde nya IT-lösningar. Även revision- och rådgivningsbranschen har upplevt ett ökat tryck. Fler vill ha redovisning på distans och efterfrågan på rådgivning har växt då många bolag haft en pressad ekonomi som förändrats snabbt.

Edtech – en tillväxtbransch

Nästan 3000 nya företag startade inom utbildning, vilket är en ökning med 18 procent. Pandemin har accelererat utvecklingen; digital undervisning kräver nya verktyg och metoder – samtidigt som förändringar på arbetsmarknaden ökat efterfrågan på vissa yrkesutbildningar: från budbilsförare till vårdpersonal. Den svenska edtechbranschen – som levererar utbildningsteknologi – hamnade i ett ”extraordinärt läge” förra våren då skolor stängde och behovet av teknik samt handledning exploderade, enligt Swedish Edtech Industrys branschrapport 2020. Branschen består i huvudsak av små företag och väntas expandera då skolan behöver ta stora kliv på sin digitaliseringsresa.

Billigare starta aktiebolag

Att starta ett företag är i sig inte svårt. Idag kan du sköta hela företagets administration i ett sömlöst digitalt flöde. Den stora utmaningen handlar om att hitta en genomtänkt affärsidé och satsa på något man brinner för – och att sedan planera, vara kreativ och ha tålamod.

Det har dessutom blivit billigare att starta bolag. 8 av 10 de nya svenska nyföretagarna 2020 startade aktiebolag – något som kan bero på att kravet på aktiekapital i privata aktiebolag sänktes vid förra årsskiftet: från 50 000 till 25 000 kronor.

Nytt företag? Blikk samlar företagets viktigaste funktioner i ett komplett affärsflöde – från sälj till projekthantering, tidrapportering och fakturaunderlag. Testa gratis i 14 dagar!

Branscherna med flest nystartade företag 2020

Bransch/antal nya företag/förändring jämfört med 2019

  • Verksamheter inom ekonomi, juridik, vetenskap och teknik, 13 560, +3%
  • Detaljhandel, 10 212, +23%
  • Byggverksamhet, 8 365, + 17%
  • Reklam- och informationsverksamhet, 5 628, +17%
  • Kultur, nöje och fritid, 5 157, –14 %

Branscherna med störst ökning av nystartade företag 2020

  • Detaljhandel, 23%
  • Offentlig förvaltning och försvar, 19%
  • Utbildning, 18%
  • Byggverksamhet, 17%
  • Tillverkning, 17%

Källa: Bolagsverket

 

Upptäck fördelarna med Blikk!

Relaterade artiklar

BLOGG

3 användare berättar hur Blikk underlättar deras vardag

Här berättar tre av våra användare hur de använder Blikk i vardagen för att minska sin administration, spara tid och öka lönsamheten!

BLOGG

2021 – ännu ett nytt rekordår för svenskt nyföretagande

Under 2020 startades rekordmånga nya företag i Sverige. Ett rekord, som trots coronapandemins fortsättning, trumfades redan nästkommande år.

BLOGG

Marias bästa tips till företag som ska implementera Blikk

Här delar vår implementationskonsult Maria med sig av sina bästa tips till företag som är i färd med att börja använda Blikk!

Några av våra supernöjda Blikk-kunder

JDG revision
Rockstore Engineering
Elite Accounting
Mero Rekrytering