Så jobbar du hemifrån mest effektivt

Jobba hemifrån
Vi är många som jobbar på distans just nu, och kanske oroar oss för att jobbet inte blir gjort på ett bra sätt. Men distansarbetet kan också ha fördelar, det går fortsatt att både skapa arbetsglädje och samarbeta på ett smidigt sätt. Här följer några råd som kan underlätta jobbet hemma samt tips på inspirerande filmer.

Så kan du jobba effektivare hemma

Att jobba hemma innebär arbetsro, du slipper störas av kollegornas prat och mobiler som ringer. Men för att kunna fokusera kan du behöva sätta rutiner så att du skiljer mentalt mellan ”jobb” och ”hemma”. Om arbete, hushållssysslor och fritid flyter ihop hur som helst kan det vara svårt att få jobbet gjort.

  • Bestäm vilka timmar du ska jobba och fokusera då 100 procent på jobbet. Glöm inte att lägga in lunch och pauser.
  • Gör ett tydligt schema för dina arbetsuppgifter. Att-göra-listor som du bockar av kan vara ett bra stöd.
  • Kan du utse en särskild arbetsplats hemma, så att den signalerar jobb?
  • Ett trick kan vara att ”klä upp sig” – det vill säga klä dig som du brukar på jobbet, för att känna dig mer proffsig.
  • Starta gärna dagen med en promenad som ger på-väg-till-jobbet-känsla.

Jobba smartare tillsammans i molnet

Distansjobb kan vara ett gyllene tillfälle att se över era arbetsprocesser och effektivisera dem.

  • Planera och fördela jobb, skapa checklistor och så vidare i ett molnbaserat verktyg. Med en överskådlig projekttavla, som alla i teamet tar del av, kan ni samarbeta på ett enkelt sätt, följa hur arbetet går enligt tidplanen och jobba mycket mer effektivt tillsammans. Alla blir dessutom delaktiga vilket ökar engagemanget och viljan att ta ansvar. Läs här om hur ni kan jobba molnbaserat med projekt i Blikk!

Håll alla uppdaterade

  • Tänk också på att ha kontinuerlig kontakt med ditt team, helst några gånger om dagen. Den kanske vanligaste fällan med distansarbete är att var och en isolerar sig i sin egen ”arbetsbubbla”. Då tappar man lätt arbetsglädje, teamkänsla och effektivitet. Utöver email är ett tips att använda tjänster som Teams, Slack för att chatta och hålla kontakten.
  • Boka in korta, regelbundna avstämningsmöten t ex dagliga check-ins. Videomöten ger bra kontakt med kollegorna och blir en viktig del av jobbet när ni inte ses fysiskt. Var extra noga med att ge feedback och peppa varandra.
  • Tydlighet är A och O. Skapa riktlinjer för exempelvis arbetstider, digital närvaro och vad som förväntas av alla medarbetare.

Optimera era möten

Enligt en undersökning gjord av Svenska Möten lägger vi fyra veckor per person och år på så kallade “slösmöten” – möten utan syfte och mål. När många jobbar hemma tvingas vi ifrågasätta våra mötesrutiner. Vilka möten är nödvändiga, och vilka medarbetare behöver vara med? Det blir också extra viktigt att ha en agenda, en sluttid och ett tydligt syfte med det digitala mötet för att det ska fungera smidigt. Något att ta med sig när arbetslivet återgår till det normala.

  • Viktigt tips: Glöm inte att sätta på kameran, det är lätt att bli bekväm och skippa den. Men det finns många som vittnar om att gemenskap och moral ökar vid distansarbete när medarbetare interagerar via video.

Tips på några filmer som kan inspirera dig som jobbar hemma!

Why work doesn’t happen at work
Kan du jobba mer effektivt på en annan plats än kontoret? Med Jason Fried, grundare av Basecamp.

Go Ahead, Tell Your Boss You Are Working From Home
”Avskaffa kontoren och låt de anställda jobba hemma.” Nicholas Bloom, professor i ekonomi vid amerikanska Stanford, är en känd förespråkare för distansjobb.

 

Upptäck fördelarna med Blikk!

Relaterade artiklar

Jobba med projektplanering

BLOGG

Nya undersökningar: hemmakontoret är här för att stanna

Hur kommer vi att jobba efter pandemin? Enligt flera undersökningar är hemmakontoret här för att stanna.

Säljare

BLOGG

Vad innebär distansarbete för arbetsgivaren?

Distansarbete väntas bli allt vanligare framöver. Men vad bör man som arbetsgivare tänka på i samband med detta? 

Webbinarier

BLOGG

Sju tips för att bli en bättre chef på distans

Distansjobb ställer nya krav på ledare. Du behöver vara mer aktiv, ge stöd och struktur och hjälpa dina anställda att sätta gränser.

Några av våra supernöjda Blikk-kunder

JDG revision
structor
JDG revision
Elite Accounting
Mero Rekrytering