Ny studie: Hög kundnöjdhet inom redovisningsbranschen

Hög kundnöjdhet inom redovisningsbranschen

För andra året i rad har Svenskt kvalitetsindex genomfört en kundnöjdhetsundersökning inom redovisningsbranschen. Resultatet visar att kunderna är mycket nöjda med sina leverantörer. Men vilka är egentligen framgångsfaktorerna bakom de höga omdömena och vart finns det förbättringsmöjligheter? Här kikar vi närmare på SKI:s branschundersökning.

 

Personlig rådgivning – en nyckel till framgång

I SKI:s undersökning lyfts det fram flera anledningar till att kunderna är så pass nöjda med sina leverantörer inom redovisningsbranschen. Den mest betydande framgångsfaktorn är däremot att redovisningsbyråerna och konsulterna aktivt finns där för sina kunder.

– Den nära och personliga relation som präglade resultatet för två år sedan är något vi också ser i årets studie konstaterar Johan Parmler, Vd Svenskt Kvalitetsindex. I den här branschen så är kundrelationen mer av ett partnerskap snarare än leverantör. Det förklarar att det är stor skillnad i kundnöjdhet vid jämförelse med betygen för andra relationer i näringslivet, såsom revisionsbolag, banker och bemanningsbolag.

Källa: Svenskt Kvalitetsindex

Att fler aktörer inom redovisningsbranschen ser fördelar med att finnas där för sina kunder i allt större utsträckning är något som Blikk också lagt märke till.

– Under många år jobbade jag för några av landets största redovisningsfirmor, men för att få mer tid för rådgivning och att hjälpa kunderna, valde jag att starta eget. När jag var anställd fanns det ingen flexibilitet i kundmötena, men nu kan jag anpassa mig mer efter kundens behov och önskemål. Det blir helt enkelt mer personligt, säger Patrik Bengtsson på PaBe Redovisning.

PaBe Redovisning

JDG Revision & Redovisning var tidiga med att anamma ett digitalt arbetssätt, vilket bl.a. lett till att de kunnat jobba mer coachande och rådgivande gentemot sina kunder. Ett framgångsrikt koncept som även resulterat i att de vunnit kundernas pris i Visma Accounting Awards 2021.

– Vårt uppdrag är att skapa framgångsrika kunder. Det största hindret vi ser hos företagare är tyvärr brist på tid. Med ett smartare arbetssätt kan vi hjälpa kunden att frigöra timmar samtidigt som vi kan ägna oss mer åt rådgivning och kundens mål. Vi levererar värde till kunderna genom att vara personligt engagerade på ett enkelt sätt, prata så kunderna förstår och vara tillgängliga. Med smarta lösningar som Blikk skapar vi effektivitet för både oss och kunden, berättar Marika Bjurström, digital coach på JDG Revision & Redovisning.

> 9 tips för att hitta nya kunder till din redovisningsbyrå

 

Auktoriserade leverantörer har nöjdare kunder

Trots att kundnöjdheten över lag är hög i SKI:s undersökning, finns det en kategori där omdömena är högre än genomsnittet: bland byråer med Auktoriserade Redovisningskonsulter. Är man verksam inom branschen finns det således en stor uppsida med att bli auktoriserad av exempelvis FAR eller Srf konsulterna.

– Byråer med Auktoriserade Redovisningskonsulter ligger högre i kundnöjdhet, säger Johan Parmler. De goda resultaten till trots så finns det tydliga områden att förbättra. Proaktivitet och initiativförmåga är ett förbättringsområde som man delar med många branscher säger Johan Parmler. Även om det just under pandemiåret inte varit den absolut viktigaste frågan för kunderna så är det en central och viktig framtidsfråga som bör prioriteras.

 

Upptäck Blikk Byrå – det smarta byråstödet

För redovisningsbyråer och konsulter har vi utvecklat Blikk Byrå, ett molnbaserat byråstöd som är skräddarsytt för de behov som finns i redovisningsbranschen. Här kan du som byrå hantera uppdrag, bevakningslistor, tidredovisning, kvitton, faktura- och löneunderlag. Via den kostnadsfria partnerportalen kan du dessutom underlätta samarbetet med dina kunder.

Medlemmar i FAR och Srf Konsulterna får rabatt på licenskostnaderna i Blikk Byrå. Mindre byråer med upp till två användare kan använda all funktionalitet, helt kostnadsfritt!

Upptäck fördelarna med Blikk!

Relaterade artiklar

Projektmetoder

BLOGG

Ny undersökning: stort förtroende för revisions- & redovisningsbranschen

Förtroendet för revisorer, redovisningskonsulter och skatterådgivare är fortsatt starkt och har dessutom ökat under det senaste året.

Jobba med projektplanering

BLOGG

Blikk erbjuder komplett byråstöd kostnadsfritt till små byråer

Blikk erbjuder nu det molnbaserade byråstödet Blikk Byrå (Free) helt kostnadsfritt och utan tidsbegränsning för mindre byråer.

Norengs

BLOGG

Effekt av pandemin: ökat tryck på redovisningsbranschen

En trend inom redovisningsbranschen är att allt fler företag efterfrågar digital redovisning och rådgivning som blickar framåt.

Några av våra supernöjda Blikk-kunder

JDG revision
Rockstore Engineering
Elite Accounting
Mero Rekrytering