Vad är en utgift?

En utgift uppstår när ett företag köper en produkt eller tjänst.

Mer om utgifter

För dig som önskar mer djupgående information:

 

Exempel på utgifter

Utgifter uppstår i samband med att ett företag ska köpa en produkt eller tjänst och utgörs alltså av den summa som man betalar för produkten eller tjänsten i fråga. Några vanliga exempel på utgifter som ett företag kan ha inkluderar:

  • Verktyg, maskiner och andra liknande anläggningsinventarier
  • Toalettpapper, städutrustning och andra liknande förbrukningsinventarier
  • Redovisningstjänster

 

Vad är skillnaden mellan en utgift och en kostnad?

Det är inte ovanligt att utgifter och kostnader förväxlas. Vad som skiljer de två begreppen åt är att en utgifter uppstår i samband med inköpstillfället, medan kostnader avser summan av samtliga utgifter under en viss period. I bokföringssammanhang kan därför kostnader benämnas som en periodiserade utgifter.

peter bergkvist tromb

VÅRA PRODUKTER

Blikk – det enkla affärssystemet

Blikk är ett flexibelt system som hjälper ert företag att minska administrationen, spara tid och öka lönsamheten. Boka demo eller testa gratis i två veckor.

resursplanering

BLOGG

Fördjupa dina kunskaper

Här kan du ta del av nyheter, tips och guider som berör Blikk, men även få inspiration och läsa mer om ämnen som tidrapportering, projekthantering och resursplanering.

redovisningsbranschen trender

GUIDE & FAQ

Lär dig mer om Blikk

Här hittar du både guider och FAQ:er om funktionaliteten i vårt system. Du hittar bland annat information som berör tidrapportering och kvittohantering i Blikk.