Vad är omvänd moms?

I vanliga fall är det den som säljer varor eller tjänster som är skyldiga att ta ut och betala in moms till Skatteverket. Vid omvänd moms, eller omvänd skattskyldighet som det också kan kallas, är det istället köparen som är skyldig att betala in momsen.

Mer om omvänd moms

För dig som önskar mer djupgående information:

 

När används omvänd moms?

Omvänd skattskyldighet är något som mestadels förekommer inom byggbranschen. Det tillämpas när ett företag säljer byggtjänster till ett annat byggföretag och innebär att köparen är skyldig att betala in momsen. I vanliga fall är det den som säljer varor eller tjänster som är skyldiga att betala moms.

De byggtjänster som omfattas av omvänd skattskyldighet inkluderar bland annat installationer, mark- och grundarbeten, snickerier samt anläggning av motorvägar.

Det finns även andra tillfällen när omvänd moms kan tillämpas, exempelvis vid handel med avfall, skrot och metaller. Vid handel inom EU kan också omvänd moms tillämpas, förutsatt att en produkt transporteras mellan två länder och köparen innehar ett giltig momsregistreringsnummer i sitt land.

Tänk på att dessa lagar och regler kan komma att ändras med tiden. Det är därför av största vikt att alltid kontrollera Skatteverkets rådande bestämmelser.

 

Hur fakturerar man omvänd moms?

Det företag som ska ställa ut en faktura med omvänd moms måste tänka på att detta ska framgå på ett tydligt sätt. Enligt Skatteverkets riktlinjer ska säljaren skriva ”omvänd betalningsskyldighet” på fakturan. Den måste även innehålla en referens till och momsnummer för köparen.


Relaterade ord: Ingående moms, Momsregistreringsnummer, Utgående moms


peter bergkvist tromb

VÅRA PRODUKTER

Blikk – det enkla affärssystemet

Blikk är ett flexibelt system som hjälper ert företag att minska administrationen, spara tid och öka lönsamheten. Boka demo eller testa gratis i två veckor.

resursplanering

BLOGG

Fördjupa dina kunskaper

Här kan du ta del av nyheter, tips och guider som berör Blikk, men även få inspiration och läsa mer om ämnen som tidrapportering, projekthantering och resursplanering.

redovisningsbranschen trender

GUIDE & FAQ

Lär dig mer om Blikk

Här hittar du både guider och FAQ:er om funktionaliteten i vårt system. Du hittar bland annat information som berör tidrapportering och kvittohantering i Blikk.