Vad är FA-skatt?

Om du bedriver näringsverksamhet på sidan av ditt vanliga jobb, kan du skicka in en ansökan för FA-skatt hos Skatteverket. Om du blir godkänd för FA-skatt innebär det att du har en F-skattsedel som används för det egna företaget samt en A-skattsedel.

Mer om FA-skatt

För dig som önskar mer djupgående information:

 

Vad är skillnaden på F-skatt och A-skatt?

F-skatt är den skatt man betalar om man driver egen näringsverksamhet. Det innebar att man som näringsidkare är ansvarig för att betala in skatt och egenavgifter.

A-skatt är inkomst-/anställningsskatt som man ska betala som anställd. Vanligtvis behöver man däremot inte tänka på att betala in denna skatt eftersom arbetsgivaren drar av och betalar in skatten i samband med löneutbetalning.

 

När ska man ansöka om FA-skatt?

Den som är anställd och bedriver en verksamhet parallellt med jobbet ska ansöka om en F-skatt med villkor, så kallad FA-skatt. Det är en kombinerad skattsedel som innebär att arbetsgivaren drar av och betalar in arbetsgivaravgifter på lönen, medan man själv ansvarar för att betala in skatt och egenavgifter för näringsverksamheten.

 

Hur ansöker man om FA-skatt?

Ansökan om FA-skatt görs enklast via verksamt.se.

peter bergkvist tromb

VÅRA PRODUKTER

Blikk – det enkla affärssystemet

Blikk är ett flexibelt system som hjälper ert företag att minska administrationen, spara tid och öka lönsamheten. Boka demo eller testa gratis i två veckor.

resursplanering

BLOGG

Fördjupa dina kunskaper

Här kan du ta del av nyheter, tips och guider som berör Blikk, men även få inspiration och läsa mer om ämnen som tidrapportering, projekthantering och resursplanering.

redovisningsbranschen trender

GUIDE & FAQ

Lär dig mer om Blikk

Här hittar du både guider och FAQ:er om funktionaliteten i vårt system. Du hittar bland annat information som berör tidrapportering och kvittohantering i Blikk.