Vad är en borgensman?

Borgensman är ett begrepp som används för att beskriva en person som går i borgen för en skuld, vanligtvis för en annan låntagare. Med andra ord åtar sig en borgensman att betala tillbaka lånet och eventuella avgifter om låntagaren, av någon anledning, inte längre klarar av att amortera.

Mer om borgensman

För dig som önskar mer information:

 

När behövs en borgensman?

I samband med att en fysisk eller juridisk person ansöker om ett lån, exempelvis hos en bank, utför den potentiella långivaren en kreditupplysning samt sedvanlig koll för att säkerställa att personen i fråga har möjlighet att ta ett lån.

Om långivaren bedömer att den som har ansökt om lånet inte klarar av att betala ränta, amortering och andra eventuella avgifter som är kopplade till lånet, kommer låneansökan att avslås. Och det är alltså i dessa situationer som en borgensman kan användas.

Den som blir nekad ett lån kan använda sig av en borgensman, förutsatt att långivaren tillåter det. En borgensman åtar sig nämligen att betala tillbaka lånet och eventuella avgifter om låntagaren inte klarar av att göra detta.

 

Borgensman – vanligt vid bostadsköp

Att låntagare använder sig av en borgensman är bland annat vanligt vid bostadsköp. Inte minst bland unga personer som ska köpa sin första bostad och kan ha svårigheter att ta ett bolån på egen hand. I dessa fall är det vanligtvis föräldrarna som agerar borgensman.


Relaterade ord: Amortering, Långivare, Ränta


peter bergkvist tromb

VÅRA PRODUKTER

Blikk – det enkla affärssystemet

Blikk är ett flexibelt system som hjälper ert företag att minska administrationen, spara tid och öka lönsamheten. Boka demo eller testa gratis i två veckor.

resursplanering

BLOGG

Fördjupa dina kunskaper

Här kan du ta del av nyheter, tips och guider som berör Blikk, men även få inspiration och läsa mer om ämnen som tidrapportering, projekthantering och resursplanering.

redovisningsbranschen trender

GUIDE & FAQ

Lär dig mer om Blikk

Här hittar du både guider och FAQ:er om funktionaliteten i vårt system. Du hittar bland annat information som berör tidrapportering och kvittohantering i Blikk.