Vad är BIC?

BIC är en förkortning för Bank Identifier Code, även kallat BIC-kod på svenska, och är en internationell standard för att identifiera en viss bank. BIC-koder används framförallt om man ska göra eller ta emot betalningar från ett annat land.

Mer om BIC-koder

För dig som önskar mer djupgående information:

 

BIC-koder säkerställer att transaktioner hamnar rätt

De flesta banker som hanterar internationella transaktioner är anslutna till det elektroniska betalningssystemet SWIFT. Alla aktörer som är anslutna till detta system har tilldelats ett unikt nummer, en BIC-kod, som används för att identifiera de enskilda bankerna och säkerställa snabba och säkra överföringar.

I samband med att man ska göra internationella banköverföringar behöver man ange BIC-koden för betalningsmottagarens bank. Man måste även ange ett så kallat IBAN-nummer, vilket används för att identifiera det specifika kontot som pengarna ska överföras till.

 

Vad är det för skillnad på BIC- och SWIFT-koder?

BIC-koder benämndes tidigare som SWIFT-koder eller SWIFT-adresser. Det är således ingen skillnad på dem, utan bara två olika namn för samma sak.

 

Hur ser BIC-koder ut?

BIC-koder består antingen av åtta eller elva tecken. De sex första tecknen består alltid av stora bokstäver, medan resterande tecknen kan utgöras av bokstäver eller siffror.

Exempel på BIC-koder

  • WESTGBAV
  • ESSESESS
  • NDEASESS
  • NDEAFIHH
  • SWEDSESS

 

Hur fyller man i BIC-koder?

BIC-koder ska alltid anges utan mellanslag eller bindestreck.

 

Hur hittar man BIC-koder?

Det enklaste sättet att hitta en BIC-kod är att logga in på sin internetbank.


Relaterade ord: Transaktion


peter bergkvist tromb

VÅRA PRODUKTER

Blikk – det enkla affärssystemet

Blikk är ett flexibelt system som hjälper ert företag att minska administrationen, spara tid och öka lönsamheten. Boka demo eller testa gratis i två veckor.

resursplanering

BLOGG

Fördjupa dina kunskaper

Här kan du ta del av nyheter, tips och guider som berör Blikk, men även få inspiration och läsa mer om ämnen som tidrapportering, projekthantering och resursplanering.

redovisningsbranschen trender

GUIDE & FAQ

Lär dig mer om Blikk

Här hittar du både guider och FAQ:er om funktionaliteten i vårt system. Du hittar bland annat information som berör tidrapportering och kvittohantering i Blikk.