Att ta steget till egenföretagare innebär en fantastisk möjlighet att forma din karriär och styra över din egen tid. Men var börjar man egentligen? Vi ger dig konkreta tips och insikter för att underlätta resan från anställd till framgångsrik egenkonsult.
Var fjärde svensk vill starta eget
Pandemi, inflation och ett osäkert världsläge har lett till att allt färre startar eget företag de senaste åren. Trots det drömmer fortfarande var fjärde svensk om att förverkliga drömmen om att starta eget. Om du tillhör en av dem har du hamnat helt rätt!
Att tänka på när du ska bli konsult
Som frilansande konsult har du stora möjligheter att jobba med något du brinner för och tillämpa din expertis på ett sätt som kanske inte är möjligt i en anställning. Att förverkliga denna dröm kan däremot kännas överväldigande…
Här hittar du konkreta tips som kan underlätta resan mot att bli egenkonsult:
Definiera din idealkund
Vid det här laget har du troligtvis koll på vilken typ av konsulttjänster du vill erbjuda. För att öka chanserna att börja få in rätt typ av uppdrag kan det däremot underlätta om du försöker definiera din idealkund:
- Vilka typer av företag eller individer du vill arbeta med
- Förstå deras utmaningar och hur dina tjänster kan hjälpa dem
- Identifiera dina konkurrenter och hur du kan differentiera dig
Om du verkligen vill förstå dina kunder på djupet kan du med fördel skapa en persona – en semi-fiktiv representation av din idealkund, baserad på research och antaganden om deras demografi, beteenden, motivationer och mål.
För att lyckas med detta kan du fundera över:
- Vilka utmaningar och behov de brukar ha – och hur du kan hjälpa dem
- Om de har någon speciell ålder, kön, utbildningsnivå eller geografisk plats
- Vilka intressen, värderingar, attityder, livsstil och personlighet de har
- Vad de vill uppnå och vilka hinder som brukar stå i vägen för dem
- Hur de interagerar med teknologi och hur de gör research innan köp
Välj rätt bolagsform
Nästa steg är att registrera ditt företag hos Bolagsverket.
Det finns olika typer av företagsformer att välja mellan:
- Aktiebolag
- Enskild firma
- Handelsbolag
- Kommanditbolag
De två förstnämnda är vanligast förekommande och du kan med fördel spana in våra guider där vi berättar mer om hur du startar en enskild firma eller förverkligar drömmen om ett eget aktiebolag.
Du bör vara medveten om att registreringsprocessens omfattning och krav kan skilja sig åt beroende på vilken bolagsform du väljer.
Räkna ut ditt timpris
En av de vanligaste frågorna bland konsulter är ”hur mycket ska jag debitera per timme?”.
På denna fråga finns det tyvärr inget generellt svar. Som konsult är det nämligen viktigt att man balanserar konkurrenskraftiga priser med värdet av sin erfarenhet och kunskap. Likaså kan priset variera mellan olika branscher och regioner.
För att räkna ut hur mycket du ska debitera per timme, eller åtminstone få en fingervisning, kan du ställa dig själv följande frågor:
- Vilken bruttolön vill jag kunna ta ut varje månad?
- Vilka kostnader, utöver lön, har jag varje månad?
- Hur många timmar kan jag fakturera varje månad?
Exempel
Låt säga att du vill kunna ta ut en månadslön på 45 000 kr (brutto) och dina månatliga kostnader uppgår till 7 500 kr. Du har en hundraprocentig debiteringsgrad och fakturerar således 160 timmar varje månad.
Förenklat kan du då räkna ut timpriset på följande sätt:
Totala kostnader / antal fakturerbara timmar per månad = timpris
52 500 / 140 ≈ 328,13 kr per timme
För att få fram ett ännu konkretare timpris bör du däremot ta hänsyn till fler faktorer som skatt och arbetsgivaravgifter, vilka kan variera från år till år men även mellan olika kommuner.
Du bör också vara medveten om att det är omöjligt att uppnå en hundraprocentig debiteringsgrad, då tid måste läggas på administration, försäljning och andra uppgifter som inte genererar några intäkter. De flesta konsulter brukar sträva efter en debiteringsgrad på 65–80%.
Använd rätt verktyg
Ju bättre koll du har på din tid, projekt, debiteringsgrad och fakturering – desto mer kommer du att kunna fokusera på viktigare uppgifter som genererar intäkter till din konsultverksamhet.
För att maximera dina chanser att lyckas kan det därför vara fördelaktigt att skaffa ett system som underlättar dessa delar redan från start. Något som vi på Blikk kan hjälpa dig med!
Våra smarta systemlösningar samlar nämligen dina viktigaste funktioner i ett sömlöst flöde, från offert till tidrapportering, projekthantering, uppföljning och fakturering.
En av dem som upplevt fördelarna med detta är Jessica Persson, som efter en lång karriär på flera större konsultbolag bestämde sig för att starta eget. Redan från start implementerade hon Blikk.
– För mig var det en självklarhet, då jag visste att det skulle spara mig mycket tid och säkerställa att inga fakturerbara timmar tappades bort, berättar Jessica och fortsätter:
– Jag jämförde flera olika system på marknaden och upplevde att Blikk kunde erbjuda den bästa användarvänligheten, flexibiliteten och funktionaliteten för min verksamhet. Det sömlösa arbetsflödet stack verkligen ut från mängden!
Få ditt första uppdrag
Så var det dags för det kanske viktigaste av allt – att få in ditt första konsultuppdrag.
För att lyckas med detta kan du exempelvis:
- Fråga runt i ditt personliga nätverk
- Marknadsföra dina tjänster i sociala medier
- Hålla i digitala webbinarier
Vill du få ännu fler tips och idéer? Spana med fördel in våra bästa tips för att hitta kunder som konsult.
Underlätta vardagen med Blikk
Tusentals svenska konsulter använder redan Blikks smarta systemlösningar för att minska administrationen, skapa tid och öka lönsamheten. Boka en demo, testa systemet gratis eller slå oss en signal på 0911 – 25 73 00 så berättar vi hur Blikk kan underlätta vardagen för just dig!
Upptäck hur Blikk kan skapa tid för dig
Våra kunder har ordet
Relaterade artiklar
BLOGG
IT-bolaget om Blikk: ”Sparar oss 160 timmar per månad”
Efter att ha implementerat Blikk sparar IT-bolaget Elva Group en heltidsresurs varje månad som kan läggas på viktigare uppgifter.
BLOGG
5 tips för att öka din debiteringsgrad som konsult
Som konsult vill man lägga så mycket tid som möjligt på sina projekt, här är tipsen som hjälper dig med detta.
BLOGG
Så ökade IT-konsulterna debiteringsgraden med 20%
Efter att ha implementerat affärssystemet Blikk har konsulterna på ndit ökat sin debiteringsgrad med 20 procent.