Därför mår du bra av att tidrapportera

tidrapportera

Tidrapportering. För många ett ständigt dåligt samvete och källa till stress. Men det borde inte vara så. För vem uppskattar inte känslan av kontroll, chansen att påverka sin vardag och extra pengar på banken? Allt det kan tidrapporteringen hjälpa till med – och mycket mer.

Vad frågade Sankte Per konsulten innan hon fick gå igenom himlens portar? Svar: ”Har du tidrapporterat?” Skämt åsido, men för många kan tidrapporteringen hänga som ett damoklessvärd över kontorsstolen. Helt i onödan. Tidrapportering får dig att må bra och här är några anledningar.

Du hittar dina tidstjuvar i tidrapporteringen

Den stora ökningen av hemmaarbete har fått många att omvärdera hur effektiva de egentligen är på arbetsplatsen. Undersökningsföretaget YouGov gjorde tillsammans med USA Today och LinkedIn nyligen en undersökning om upplevd produktivitet hos nyblivna hemmajobbare. Resultatet blev att endast 25 procent upplevde att de fick mindre gjort hemma och 57 procent såg en förbättrad produktivitet. De två största tidstjuvarna uppgavs vara resor till jobbet och kollegor som stör. Kanske borde de båda vara valbara kategorier i din tidrapport?

Läs mer: Så underlättar du tidrapporteringen för dina anställda

Du slipper påminnelse-mejlen

När månadsskiftet närmar sig fylls mejlkorgar hos konsulter runt om i hela landet med mejl från ekonomiavdelningen. De smyckas ofta med en vänlig ton och några mysiga bilder, men budskapet är tydligt: ”Tidrapportera nu!”.

– Man vet att vissa tycker det är jättejobbigt att tidrapportera av olika skäl. Ibland försöker vi sitta och hjälpa till med tidrapporten men i flesta fall så ser vi till att skicka påminnelser två gånger per månad. Det är tidskrävande och energislukande att göra samma sak om och om igen och då vill nog många göra det mer trevligt med bilder och sånt, berättar den erfarna ekonomichefen Ayten Samuels.

Det känns bra att kunna underlätta ekonomiavdelningens jobb under deras mest hektiska dagar på månaden. Och att med gott samvete kunna ignorera det där färgglada mejlet varje månad är skäl nog att sköta sin tidrapportering.

mejl-tidrapportering

På bilden: Autentiskt mejl från anonym ekonomiavdelning

 

Effektiv tidrapportering bidrar till lönsamheten – och kan höja din lön

Varför tidrapporterar du? Jo, dina chefer använder resultaten av tidrapporten för att fakturera rätt och se över resurshanteringen och lönsamheten. Rätt använt finns det stora pengar att tjäna, webbyrån Vallagruppen är ett exempel som ökade debiteringsgraden med 20 procent med en mer effektiv projekthantering. Utan en ordentligt ifylld tidrapport blir du som medarbetare lätt klassad som en utgift, snarare än någon som bidrar. Arbetad tid, närvaro, frånvaro, traktamenten, övertid, privata utlägg och annat är även underlag för din lön. Se därför till att fylla i tidrapporten noga och använd siffrorna som du bidrar med i nästa lönesamtal.

Läs mer: 9 tips för en smidigare utläggshantering

Det känns bra när det är gjort!

I ett hyllat klipp på Youtube berättar Admiral William H. McRaven, mannen som grep Usama Bin Laden, om hans bästa tips för att lyckas i livet: bädda din säng varje morgon. Det ger känslan av att börja dagen med en lyckat utförd uppgift, vilket ger positiva ringar på vatten för resten av dagen. McRaven nämner inget om just tidrapportering, men genom att ta en liten stund i slutet av varje dag för att gå igenom vad du lyckats med under arbetsdagen kan du uppnå samma känsla av stolthet och nöjdhet.

Mer läsning: Testa dig själv – vilken typ av tidrapporterare är du?
Jobba i ett molnbaserat tidrapporteringssystem

Upptäck fördelarna med Blikk!

Relaterade artiklar

Jobba med projektplanering

BLOGG

Tidrapportering från en timanställd – tänk på det här

En timanställd som inte tidrapporterar får ingen lön, men vad ska man som arbetsgivare och anställd tänka på i tidrapporteringen?

Korttidspermittering

BLOGG

Tidrapporteringens historia – från tidbok och stämpelklocka till realtids-app

Tidrapportering är djupare rotad i historien än många tror. Vad kan vi lära oss av historien? Det försöker vi reda ut här.

Webbinarier

BLOGG

Fyra funktioner en bra mobilapp för tidrapportering måste ha

Apparna har vunnit kampen mot stämpelklockor och Exceldokument. Men vad borde man kräva av en mobilapp för tidredovisning?

Några av våra supernöjda Blikk-kunder

JDG revision
structor
JDG revision
Elite Accounting
Mero Rekrytering