Dags för semester! Så loggar du ut från distansjobbet

Logga ut från distansjobbet

Då reser vi oss från hemmakontoret och går på semester. Men hur får man den rätta ledighetskänslan när man jobbat hemifrån? Här är sex tips.

Vi är många som arbetat från köksbordet eller sovrummet och nu ska logga ur inför ledigheten. Men hur släpper man jobbet som blivit en självklar del av ens hem, och hur får man den där befriande semesterkänslan?
Här är några tips.

Jobba tillsammans i molnet

Använd ett gemensamt molnbaserat projektverktyg eller affärssysten där du och kollegorna kan samarbeta smidigt och effektivt – som att planera inför semestern, dela checklistor, planera inför hösten och få koll på ekonomin i era projekt.

Läs mer:  9 punkter som kan övertyga dig om ett affärssystem i molnet 

Jobba färdigt

Avsluta jobbet innan du checkar ut. Planera dina sista jobbveckor noggrant så att du har en chans att jobba klart och så att arbetsuppgifter inte spiller över på din första semestervecka – extra lätt hänt när du har jobbet i hemmet. Använd gärna uppgifter och uppgiftstavlor i Blikk där du får en tydlig överblick över egna uppgifter, delegerade och avslutade, alla samlade på ett ställe. Stäm av med din chef och ditt team så att ni är överens om att du gjort det du ska.

Beta av admin

Gör alla administrativa uppgifter så att de inte ”jagar” dig under ledigheten. Se till att tidrapportera samt gå igenom kvitton och utlägg. Spana även in dessa tips för en smidigare utläggshantering.

Läs mer: Bli en mästare på att tidrapportera – 8 tips på vägen 

Säg hej då till kollegorna

Om ni inte kan ses fysiskt för att ha en avslutning inför sommaren, ordna ett motsvarande digitalt event. Det kan vara bra med en ceremoni som markerar att det är ”sommarlov”. Du kanske ska bjuda in till en after work online din sista arbetsdag?

Blikk-tips! Håll en digital musikquiz som en del av afterworken – detta fungerar utmärkt med hjälp av plattformar som Kahoot! och Teams.

Logga ur

Glöm inte ett nytt mobilsvar och mejlens autosvar om att du är ledig. Meddela också kunder och kontakter om var de kan vända sig vid brådskande ärenden.

Säg hej då till hemmakontoret

Det kan vara skönt att städa undan arbetsplatsen. Du kanske kan stoppa jobbdatorn och andra jobbverktyg i ett skåp. Markera gärna att det är semester med en symbolisk gest – det kan vara så enkelt som att drapera arbetsbordet med en duk eller smycka det med en blombukett.

Gör en ”resa”

Om du inte ska byta miljö i början av semestern, gör något ovanligt som markerar att ledigheten börjar, så att de första semesterdagarna skiljer sig tydligt från arbetsdagarna. Det kan räcka med en liten utflykt.

Upptäck fördelarna med Blikk!

Relaterade artiklar

Webbinarier

BLOGG

Vad innebär distansarbete för arbetsgivaren?

Hemarbete väntas bli vanligare. Här berättar vi mer om vad du som arbetsgivare bör tänka på i samband med detta.

Jobba med projektplanering

BLOGG

Rapport: Nöjda medarbetare resulterar i högre vinstmarginal

59 procent högre vinstmarginal. Det har svenska organisationer där medarbetarna trivs och känner stor tillit till ledningen.

Projektmetoder

BLOGG

5 tips för dig som ska jobba i sommar

Tillhör du en av alla dem som jobbar under sommaren? Här delar vi med oss av en handfull tips som gör dina jobbveckor mer intressanta och meningsfulla.

Några av våra supernöjda Blikk-kunder

JDG revision
Rockstore Engineering
Elite Accounting
Mero Rekrytering