Är ditt företag redo för AGI?

Vår supportchef Annika berättar mer om Arbetsgivardeklaration på individnivå (AGI).

Vad innebär AGI?
AGI (Arbetsgivardeklaration på Individnivå) är bland det största som hänt på området löneadministration och ställer större krav på dig som arbetsgivare samt dina interna system. Från och med januari 2019 måste arbetsgivare redovisa lön och skatteavdrag för sina anställda på ett nytt sätt i arbetsgivardeklarationen – uppgifterna ska redovisas på individnivå och varje månad. Första gången du redovisar på det nya sättet är i februari 2019, alltså när du redovisar ersättningar som har betalats ut i januari.

Hur påverkar det mitt företag?
I samband med AGI är det viktigt att både tid- och avvikelserapportering samt övriga löneunderlag skickas in till löneavdelningen i god tid. Det gäller därför att ha bra rutiner kring löneprocessen och att hela kedjan i flödet av uppgifter stämmer – från upplägg av anställda till attestering och utbetalning av lön. Uppgifterna som arbetsgivaren lämnar till Skatteverket varje månad ska vara rätt från början, så att arbetsgivaren inte behöver rätta dessa i efterhand.

Hur kan Blikk förenkla löneprocessen?
Smarta tjänster som Blikk kan avsevärt underlätta hela löneadminstrationen. Med en effektiv process för tidrapportering, attestering av underlag, hantering av utlägg och reseräkning etc. kan anställda meddela arbetsgivaren eller löneavdelningen i god tid om allt som kan påverka löneutbetalningen. I Blikk kan allt underlag enkelt godkännas av attestansvariga och påminnelser skickas genom SMS, ifall att tidrapporter och underlag saknas. När löneunderlaget sedan är attesterat är det smidigt att ta ut all tids- och lönedata och importera till marknadens vanligaste lönesystem som t ex Visma Lön (300 eller 600), Fortnox lön och Kontek lön.

Läs mer om AGI på skatteverkets hemsida. 

Vill du veta mer om allt som Blikk har att erbjuda? Kontakta oss så berättar vi mer.

Upptäck fördelarna med Blikk!