Nu är det semestertider och dags för lite välförtjänt vila. Ofta behöver saker göras klart på jobbet och det kan för många vara stressigt just dagarna innan semestern. Vi ger dig 5 tips som ger dig full koll på läget – så att du sedan lugnt kan koppla av och ladda batterierna.

1. Kommunicera semesterplaneringen med dina kollegor

Lägg upp semesterplaneringen på intranätet. Låt alla veta när kollegorna lediga för att minska onödiga störningar under semestern.

2. Fakturera innan semestern

Sköter du faktureringen? Påminn dina medarbetare om att slutföra tidrapporter, utlägg och kvitton så att ingenting glöms bort innan de går på ledighet. Fakturera sedan det du kan.

3. Städa inkorgen, skapa en att-göra lista och prioritera de uppgifter som behöver vara klara innan du tar ledigt

Är det saker som måste vara klara innan semestern? Finns det deadlines du måste hålla för att andra ska kunna fortsätta arbeta när du har semester? Gör prioriteringar och slutför bara de uppgifter som är allra viktigast. Hinner du inte med allt, be en kollega om hjälp.

4. Planera vad som ska göras efter ledigheten

Korta startsträckan och minska stressen genom att även planera in vad som behöver göras när du kommer tillbaka efter semestern t ex projektredovisningar, uppgifter, offerter och möten. Det är alltid lättare att göra omprioriteringar när det finns en plan att utgå från. Kom också ihåg att avsätta några dagar i planeringen så att du och dina kollegor kan komma i fas när det är dags att ”starta upp” igen.

5. Slå på din out-of-office och ändra ditt mobilsvar

Informera om när du är på semester och meddela kunder och kontakter om var man kan vända sig ifall ärendet är akut.

Sist men inte minst, våga vara ledig på riktigt och gör det som du mår bra av. Ha en skön och solig semester!