5 heta kontorstrender hösten 2020

kontorstrender

Vad är meningen med kontoret? Coronakrisen har gjort oss medvetna om distansjobbets för- och nackdelar och frågan om kontorets roll är mer aktuell än någonsin. Vi spanar in 5 tydliga kontorstrender.

Bland svenskar som kunnat jobba hemma under coronakrisen har distansarbetet ökat med 400 procent, enligt en Sifo-undersökning. Stressen minskar, svarar en majoritet, samtidigt som de saknar småpratet och teamkänslan.
I en färsk global undersökning från OnePoll berättar 7 av 10 att de blivit mer fokuserade och produktiva när de arbetat hemma.

Så hur ska vi jobba på kontor framöver? Här är fem trender:

Fler hemmakontor

Svenskar som kan bör jobba hemifrån året ut, rekommenderar Folkhälsomyndigheten – och många spår att vi kommer att fortsätta arbeta mer på distans efter krisen. Även arbetsgivare ser fördelar och har skyndat på den digitalisering som krävs för att medarbetarna enkelt ska kunna koppla upp sig och jobba smidigt, effektivt och säkert tillsammans. 74 procent av finanscheferna planerar att göra distansarbete till en permanent lösning långt efter epidemin, enligt en ny undersökning från Gartner.

> Tips för ökat välmående när du arbetar hemifrån

Delade ytor

Kontorshotell och coworking-kontor är en växande trend och en lösning som kan underlätta för många företag i coronakrisens spår. Vinsterna är många med att dela yta: Det är kostnadseffektivt att hyra in sig, du kan jobba flexibelt, knyta nya kontakter och ta del av en inspirerande miljö.

Aktivitetsbaserat

Det öppna kontorslandskapet har fått kritik och forskning visar att produktiviteten sjunker; många upplever att det är svårt att fokusera när man ständigt blir störd och avbruten. Lösningen heter aktivitetsbaserade kontor som blir allt populärare. Dessa har både öppna ytor som bjuder in till diskussioner och samarbete och tysta ytor för den som vill jobba ostörd. Tanken är att man för dagen – eller bara för stunden – ska välja den miljö som passar bäst utifrån det jobb man ska utföra, men också utifrån sin personlighet. Vissa vill ha liv och rörelse medan andra behöver lugn och ro för att jobba effektivt.

smoothie

Hälsosamt

Grönsaksjuicer och andra hälsosamma mellanmål, ergonomiska möbler, ljuddämpande inredning, meditation på jobbet och promenadmöten. Att ta hand om medarbetarnas hälsa blir allt viktigare för arbetsgivare, och det syns också i kontorsmiljön.

Digitaliserad mötesplats

Kontoret har förändrat karaktär från arbetsplats 9-17 till en mötesplats där vi framför allt samarbetar och får inspiration – var vi sedan utför jobbet är upp till var och en. Vissa jobbar bäst på kontoret medan andra vinner på att ta hem jobbet ibland.

Det nya flexibla kontorslivet ställer högre krav på digitalisering och IT-säkerhet. Men det blir också viktigare med smarta verktyg för att verksamheten ska fungera smidigt och vara lönsam. I Blikk kan alla dela en överskådlig och effektiv projektplanering där ni fördelar jobb, skapar uppgifter och checklistor som driver projektet framåt på en projekttavla som alla i teamet tar del av. Med Blikks tidrapportering kan ni rapportera era timmar direkt mot arbetsordrar, projekt, uppgifter och aktiviteter. Därmed får ni koll på exakt vad ni gör av era timmar och kan löpande stämma av timmarna mot projektets budget.

Läs om webbyrån som ökade debiteringsgraden med 20 procent tack vare noggrann tidrapportering

Upptäck fördelarna med Blikk!

Relaterade artiklar

Projektmetoder

BLOGG

Så lyckas du med projektledningen på hybridkontoret

Att leda projekt på hybridkontoret kan vara minst sagt utmanande. Här listar vi några av de vanligaste missarna som begås – och tips på hur du åtgärdar dem!

Jobba med projektplanering

BLOGG

Nya undersökningar: hemmakontoret är här för att stanna

Hur kommer vi egentligen att jobba efter pandemin? Blikk har läst tre rapporter som ger samma svar: hemmakontoret är här för att stanna.

Webbinarier

BLOGG

Sex nycklar som gör en bra arbetsplats 2021

Här tittar vi närmare på vad som krävs för att bli en av Europas bästa arbetsplatser 2021, enligt Great Place to Work.

Några av våra supernöjda Blikk-kunder

JDG revision
Rockstore Engineering
Elite Accounting
Mero Rekrytering